Sziget is een van de grootste muziek en cultuurfestivals van Europa. Het festival duurt maar liefst 7 dagen en vind plaats op Óbuda-eiland. In 2015 telde het festival maarliefst 440.000 bezoekers waarvan 60% uit het buitenland komt. Ook het aantal Nederlanders die afreizen naar Sziget groeit. In 2013 waren er 18.000 Nederlanders aanwezig op het festival. In 2015 waren dit er bijna 22.000.

Oorsprong

De eerste editie van Sziget vond plaats in 1993. Het festival had toen alleen Hongaarse artiesten geprogrammeerd en er kwamen 43.000 bezoekers op af. Het festival is ontstaan door de val van het communisme en de Sovjet-Unie in 1989. Doordat subsidies voor evenementen in de zomer wegvielen kwam er een groep kunstenaars en muziekliefhebbers op het idee om zelf een cultureel festival op te zetten. De eerste editie van Sziget heette Diáksziget dat ‘studenten-eiland’ betekend.

Sziget werd populair. In 1994 groeide de bezoekersaantallen van 43.000 naar 143.000. Doordat Sziget meer internationale artiesten ging programmeren kwamen er ook steeds meer buitenlandse jongeren op het festival af. In 2006 begon Sziget met meerdere stages zoals; de Blues stage, World stage, Jazz tent en verschillende theaters.

Huidige Sziget

Sziget is uitgegroeid tot een van de grootste muziekfestivals van Europa. Naast grote artiesten zijn er tientallen kleine podia te vinden en is er veel ruimte voor subgenres. Sziget biedt veel meer dan alleen muziek. Over het eiland zijn veel activiteiten te doen zoals; spelletjes, een lounge area, yoga, kunst maken, attracties en lekker eten. Daarnaast kan je binnen 15 minuten afreizen naar het centrum van Boedapest.

Verblijf

Op het festivalterrein mag je met een weekticket overal kamperen. Op het eiland zijn veel beschutte plekken waar tentenkampen verreizen. Voor bezoekers die iets meer luxe en veiligheid wilt heeft Sziget ook betaalde, afgesloten campings. De afgelopen jaren zijn er steeds meer premium campings bijgekomen. Op dit moment kan je tegen meerprijs verblijven op de; VIP camping, camping Alternativa, Camping Siesta, Camping Apéro en Camping Bridge. Veel verschil is er niet tussen de premium campings. Alleen de VIP camping beschikt over een eigen zwembad.

Naast het kamperen op het festival terrein kan je ook verblijven in Boedapest zelf. Sziget heeft goed vervoer geregeld tussen het eiland en het centrum van de stad. Bekijk ook ons artikel over accommodaties in Boedapest.

Sziget 2016

Sziget 2016 zal plaatsvinden van 10 tot en met 17 augustus. De eerste acts voor 2016 zijn al bekend gemaakt. In 2016 komen onder andere de volgende artiesten naar Boedapest:
– Bastille
– Bring me to the Horizon
– Bloc Party
– Kodaline
– M83
– Nicky Romero

Aftermovie Sziget

Om een idee te krijgen hoe het festival eruit ziet kan je hieronder de aftermovie bekijken van Sziget 2015.